Tavoitetyöskentely
Jos et tiedä heti, mihin suuntaan olet lähdössä, mitä haluaisit tehdä ja mikä on se ydin tavoite, jota kohti haluat alkaa tekemään konkreettisia askeleita voit aloittaa tavoitekartan tekemisen väreistä. Maalaa paperille värejä ja tunnelmia, joita mielessäsi on ilman niitä suuremmin miettimättä ja analysoimatta.
Sen jälkeen ota lehtiä ja etsi kuvia, jotka vastaavat tuota värimaailmaa, jonka olet paperille loihtinut. Kuvat saattavat alkaa luoda itse tarinaansa ja löytää merkitystä elämääsi tätä kautta.
Tavoitteet ajatellaan usein olevan selkeitä päämääriä, jotka tulee heti nyt tietää ja suoraviivaisesti saavuttaa. Mutta voi olla, että kaikki on vain epämääräistä tunnetta, josta ei saa kiinni. Silloin on hyvä lähteä työskentelemään tyhjällä päällä.
Leikkaa ja liimaa sopivat kuvat paperille. Mieti samalla, mitä kuvassa näkyvät asiat merkitsevät sinulle - mitä niiden eteen tulisi tehdä, jotta ne ovat saavutettavissa. Mihin tulisi keskittyä, panostaa, mitä karsia ja poistaa. Kun olet saanut kollaasin valmiiksi, astu taaksepäin ja katsele kuvaa kaukaa. Mistä se kertoo sinulle nyt. Tee havaintoja: mitä olet laittanut kuvan keskelle, mitä sen reunoille. Mihin katseesi kiinnittyy. Miltä teos tuntuu? Tulisiko sitä muuttaa vielä jotenkin? Jos haluat muuttaa kollaasia vielä, tee se nyt.
Tavoitetyöskentelyn viimeisessä osassa koitat tunnistaa tavoitteesi ytimen ja lähdetään vahvistamaan sitä. Jos et ole vielä kollaasin avulla löytänyt tavoitteesi ydintä, voit pyytää luotrttavaa läheistäsi kuuntelemaan pohdintaasi tai kirjoittaa itsellesi kirjeen koskien tavoitettasi. Kun ydin on tunnistettu, teet siitä teoksen valitsemillasi taidetarvikkeilla. Kun teos on valmis, ripusta se sellaiselle paikalle, jonka näet päivittän. Teos muistuttaa sinua keskittymään tavoitteesesi ja palauttaa takaisin suuntaan, silloin kun alat kulkea kohti eri polkuja, jotka eivät enää pidä sinua suunnassa kohti tavoitetta.
Tämä työskentely on opetettu ratkaisukeskeisessä kuvataideterapia opinnoissa alpha partnersin kurssilla ja sovellettu enemmän omannäköiseksi työskentelyksi siitä.